Prezentare

Departamentul de Matematici Aplicate continuă activitatea desfăşurată în cadrul colectivelor şi catedrelor de matematică ce au funcţionat în Academia de Studii Economice. Matematica a fost prezentă, ca disciplină fundamentală, în Academia de Studii Economice încă de la înfiinţarea instituţiei. În anul 1913, când s-a înfiinţat „Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale”, primul Rector a fost matematicianul Anton Davidoglu, iar printre cursurile ce se ţineau la acea vreme se remarcă cel de „Matematică financiară aplicată” şi cel de „Matematici actuariale” ţinut chiar de Anton Davidoglu.
Departamentul are, la 1 ianuarie 2016, 24 de membri care desfăşoară atât o activitate didactică, cât şi una de cercetare.
Activitatea didactică se materializează în cele 12 cursuri obligatorii şi 2 cursuri opţionale ţinute în cadrul ciclului de licenţă, forma de învăţământ zi, 7 cursuri obligatorii ţinute în cadrul ciclului de licenţă, forma de învăţământ la distanţă şi 16 cursuri ţinute în cadrul ciclului de masterat.
Activitatea de cercetare se desfăşoară preponderent în cadrul CCMAFA (Centrul de Cercetări Matematice Avansate Fundamentale şi Aplicative). El îşi propune activităţi de cercetare-dezvoltare, activităţi de editare a cărţilor şi revistelor, activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, activităţi de servicii şi suport pentru învăţământ.
Activitatea membrilor departamentului se desfăşoară conform listei de documente SMC (83 de poziţii) din 01/2011.
Departamentul de Matematici Aplicate este partener, alături de Academia Română şi Universitatea Bucureşti, în organizarea Conferintei Anuale a Societăţii de Probabilităţi şi Statistică din România.